De corona crisis heeft een grote impact op de Nederlandse economie

2020 is voor veel mensen niet het jaar geworden wat zij er vooraf van hadden verwacht. Door de wereldwijde corona epidemie zijn er maatregelen getroffen. De in Nederland zogenaamde intelligente lockdown heeft er voor gezorgd dat een groot deel van de bevolking verplicht thuis moest blijven. Enkel de geselecteerde ‘belangrijke beroepen’ mochten hun huis verlaten. Ook moest er 1,5 meter afstand tussen mensen bewaard worden. Hierdoor hebben veel sectoren binnen de Nederlandse economie een flinke klap te verwerken gekregen. In onze maandelijkse blog bespreken we de gevolgen van corona op bepaalde sectoren.

Evenementen

Veel sport en dans evenementen zijn helaas niet door gegaan. Bij festivals is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een grote groep mensen genoeg afstand te laten bewaren. Zelfs als dit wel mogelijk zou zijn is het door het gebruik van drank moeilijk om deze afstand dan ook daadwerkelijk te bewaren. Gisteren is er zelfs nu nog besloten de eerder al uitgestelde 50ste editie van de Marathon van Rotterdam uit te stellen. Ook hier gaf de organisatie aan dat het onmogelijk was om de deelnemers en het publiek te beschermen tegen het nog altijd op de loer liggende virus.

Betaald voetbal

Een andere sector die zwaar is getroffen door de corona crisis is het betaald voetbal. Voetbalclubs zijn een bedrijf en worden ook op die manier gerund. Terwijl het voetbal helemaal op zijn gat lag is de bedrijfsvoering binnen de verenigingen gewoon verder gegaan. Denk bijvoorbeeld aan het kleding ontwerpen. De nieuwe tenues van de elftallen zijn ontworpen en uitgebracht. Ook de kaartverkoop voor het komende seizoen is op gang gekomen. Doordat de KNVB naar buiten heeft gebracht dat er bij thuiswedstrijden een bezetting van 30 tot 50 procent aanwezig kan zijn is de vraag naar seizoen kaarten ook aangetrokken. Gelukkig maar want veel clubs stonden door het afkappen van het vorige seizoen op omvallen.