Het belang van een goed verzorgde merk registratie

Het belang van een goed verzorgde merk registratie

Wanneer je een eigen bedrijf hebt en producten of diensten verkoopt is de kans groot dat je dit doet vanuit een merk. Dat merk is een herkenbare combinatie van beeld, tekst en in sommige gevallen ook andere zintuiglijke prikkels waaraan men jouw producten kan herkennen.  Maar, wat is dan precies een merk registratie en waarom is het zo belangrijk? Dat gaan we je in deze blog uitleggen, dus lees gauw door!

Een merk registratie

Een merk registratie krijg je wanneer je, logischerwijs, je merk registreert. Dit kun je doen bij verschillende organisaties, afhankelijk van het land of gebied waarvoor je de registratie wilt laten gelden. Die organisaties worden vaak aangeduid als merkenregisters, omdat zij niet veel meer doen dan het opnemen van de voornoemde registraties. Maar waarom is zo’n registratie dan zo belangrijk?

Dat heeft vooral te maken met het feit dat jouw merk zonder een merk registratie geen officieel merk is. Het heeft misschien wel alle eigenschappen van een merk, maar het ligt niet vast. Dit betekent ook dat je voor de wet geen enkel recht hebt op het merk. Wanneer jij het dus hebt bedacht en ontwikkeld kan een ander, indien je zelf geen registratie hebt geregeld, een merkregistratie aanvragen voor jouw merk en er met je werk vandoor gaan! Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Daarom is het zo belangrijk dat je een merk registratie hebt die zorgvuldig en compleet is ingevuld.

Regel snel je merk registratie

Heb je één of meerdere merken, maar geen registraties? Zorg er dan voor dat je hier zo snel mogelijk achteraan gaat. Dit bespaart jou in de toekomst een heleboel narigheid. Er zijn merken bureaus die je hierbij kunnen helpen en de kosten zijn relatief laag, vergeleken met de gerechtelijke procedures die soms worden gevoerd wanneer er een geschil ontstaat en het merk niet geregistreerd staat!

Redactie