PowerPoint of Prezi maken? 5 handige tips!

PowerPoint of Prezi maken? 5 handige tips!

Je hebt de keuze gemaakt om een Prezi te gaan gebruiken bij de informatie die je graag wilt vertellen of laten zien aan een groep mensen. Prezi is een goed en simpel programma om te gebruiken wanneer je mensen bij je verhaalt wilt betrekken. Dit programma heeft een veel animaties beschikbaar voor wanneer je van slides gaat veranderen. Deze animaties kunnen veel aandacht trekken van de luisteraars, maar het kan ook tegen je werken doordat dit te veel aandacht trekt zodat er meer naar de animaties wordt gekeken dan naar je verhaal wordt geluisterd. Er moet een goede balans worden gemaakt tussen deze animaties en de informatie die je over wilt brengen aan de groep met mensen.

Tip 1: Sjabloon maken

Een sjabloon kan goed helpen bij het ondersteunen van je verhaal. Van de vele sjablonen die tot je beschikking staan kan je goed gebruik maken. Een sjabloon is een gestructureerde voorgemaakte Prezi presentatie die je helemaal naar eigen wensen kan aanpassen. Deze sjablonen bestaan uit een bepaalde structuur, kleuren combinatie en een standaard achtergrond. 

Tip 2: filmpjes toevoegen

Voeg een informatief en tegelijkertijd amuserend filmpje in de Prezi. Dit zorgt ervoor dat het publiek betrokken blijft en in het kort een snelle uitleg krijgt over een onderdeel van je verhaal. Zelf kan je even rustig toe kijken net zoals het publiek. Een filmpje kan ook tijd besparen, door een kort en duidelijk filmpje te laten zien hoef je iets zelf niet te vertellen. Meestal duurt iets zelf vertellen ook langer dan een kort en duidelijk filmpje die je kan laten zien.

Tip 3: Samen een Prezi presentatie maken

Wanneer je samen een presentatie voorbereid kan je samen in de Prezi werken. Doordat de Prezi online is opgeslagen kan hij live bewerkt worden door één, twee of meerdere personen. Degene die de presentatie heeft aangemaakt moet wel eerst toegang geven aan de personen die de presentatie mogen bewerken. Het samenwerken kan de presentatie ook veel sneller afkrijgen dan wanneer éen persoon alles in de Prezi maken moet. Meerdere handen maken het werk licht. 

Tip 4: Gebruik animaties

Gebruik animaties om de aandacht van de luisteraar tijdens dat je het verhaal verteld erbij te houden. Een keertje een leuke en grappige bewegingen van stukjes tekst of afbeeldingen is aantrekkelijk om naar te kijken. Pas wel op dat je dit niet te vaak doet zodat de aandacht alleen maar gevestigd is op de animatie en niet op wat je de mensen aan het vertellen bent. Het kan de mensen dus flink afleiden wanneer je te veel animatie gebruikt, wees er voorzichtig mee. 

Tip 5: Vraag anderen om je Prezi te checken

Laat aan anderen je Prezi zien en vraag om wat kritische feedback. Een fris ander paar ogen kan namelijk veel opvallen aan een Prezi die jij niet hebt gezien. Met deze feedback kan je de presentatie verbeteren en aanpassen tot het helemaal goed in elkaar zit en je kan beginnen met oefenen voor de echte uitvoering.

Bron: https://pptsolutions.nl/

Redactie