Waar gebruik je een docking station voor?

macbook dock

In dit artikel gaan we in op de vraag waar een docking station voor gebruikt wordt. Maar eerst, wat is een docking station?

Wat is een docking station?

Dock is Engels voor dok, een plaats waar een schip aanlegt voor het laden en/of lossen. Een docking station is een apparaat waarop een laptop als het ware ‘aanlegt’. Zo’n apparaat wordt ook wel aangeduid met dock station. Hoewel er ook docking stations zijn voor andere soorten apparaten dan laptops, blijven die hier buiten beschouwing. Er zijn dock stations die direct op een laptop worden vastgezet. De laptop en dock station hebben dan beiden aansluitingen die in elkaar passen. Onder meer zijn er MacBook dock stations van dit type. Een docking station heeft aan de andere kant allerlei aansluitingen voor andere apparaten, zoals beeldscherm, printer, toetsenbord, muis en vaste internetaansluiting. Die worden dan gebruikt in plaats van de aansluitingen van de laptop. Een docking station kan ook nog als oplader van de laptop dienst doen. Er zijn docking stations, die dan ook wel met hub worden aangeduid, die je via een kabel aansluit op de laptop. Die zijn universeler van karakter, omdat de laptop en docking station dan niet in elkaar hoeven te passen.

macbook dock

Waarvoor gebruik je een docking station?

Als je je laptop veel thuis gebruikt, maar je neemt die ook regelmatig mee, dan is het een gedoe om alle kabels los te halen en weer aan te sluiten. Dan is het aansluiten van alleen een docking station gemakkelijker en sneller. Het kan ook zijn dat je laptop niet genoeg aansluitingen voor alle apparaten heeft die je met je laptop gebruikt. Er is een MacBook dock station waarin je verticaal je laptop plaatst. Aansluiten op zo’n station is natuurlijk heel simpel. Een ander voordeel daarvan is dat je meer ruimte op je tafel houdt. Maar dit werkt alleen als je van de laptop zowel het toetsenbord als scherm niet gebruikt, maar in plaats daarvan aparte apparaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *