Wat betekent integriteit?

Wat betekent integriteit?

Als professionals die belast zijn met het onderzoeken en rapporteren van de activiteiten van anderen, wordt van de onderzoekers verwacht dat ze met een hoog integriteitsniveau werken. In feite is ‘integriteit’ een sleutelwoord dat vaak voorkomt in de sectie ‘vereisten’ van de functieomschrijvingen van onderzoek professionals. Maar wat betekent integriteit? Hoe weet je of je het hebt of niet? Dat is een vraag die veel gesteld wordt en wij daarom in dit artikel ook zullen behandelen. Er zijn namelijk best veel misvattingen over integriteit en die willen wij de wereld uit helpen.

Verschil met onafhankelijkheid


Integriteit moet niet worden verward met onafhankelijkheid. Het ene is verbonden met het andere, maar het zijn in feite twee verschillende concepten: in het kader van bedrijfsonderzoeken is onafhankelijkheid organisatorisch, integriteit is persoonlijk. Onderzoekers die een integriteitsonderzoek doen zijn onafhankelijk als ze geen gevestigd belang hebben bij de uitkomst van het onderzoek. Een dergelijke onafhankelijkheid bestaat duidelijk niet wanneer professionals activiteiten onderzoeken van mensen binnen hun eigen team of van iemand aan wie ze rapporteren. Organisatorisch onafhankelijk zijn, beschermt onderzoekers tegen vooringenomenheid, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de mogelijke loopbaanimplicaties van de conclusie van hun onderzoek.

Uit laten besteden of niet?


Als er vermoeden is van integriteit of fraude dan kun je hier onderzoek naar laten doen door een externe partij die volledig onafhankelijk staat. Wel zo makkelijk om het op deze manier te laten doen natuurlijk. Een van die partijen is bijvoorbeeld Strated Consulting. Zij staan al jarenlang bekend als een van de beste partijen in Nederland en worden hiervoor ook onderscheden met meerdere prijzen en andere erkenningen. Wij adviseren dus zeker om met deze partij in zee te gaan in plaats van andere partijen waarin je je hebt ingelezen.

Redactie

Reacties zijn gesloten.