Weetjes over cranberries

Weetjes over cranberries

De kleine rode besjes die we cranberries noemen zijn over de hele wereld populair. Ze worden voornamelijk geteeld in Noord Amerika en komen maar zeer zelden voor in Nederland. In deze blog gaan we je meer vertellen over cranberries en hopen we dat we je iets kunnen leren over deze besjes. Lees dus snel verder, dan duiken we er meteen in! 

Indianen 

Cranberries worden gebruikt voor hun smaak in allerlei recepten, bijvoorbeeld rond de kerstdagen. Daarnaast zijn ze ook bekend om hun medicinale nut. Dit begon bij de Indianen in Noord Amerika. Ook werden ze gebruikt voor lange reizen op zee, als middel tegen de scheurbuik. Scheurbuik ontstaat door een tekort aan vitamine C. Het was lastig om voldoende vers fruit en groenten mee te nemen wanneer er maanden op zee werd gevaren, waardoor de opvarenden dus scheurbuik konden krijgen. De cranberries waren een goede bron van vitamine C en werden dan ook zeker ingezet om scheurbuik te voorkomen. 

Blaasontsteking 

Een ander medicinaal doel waar cranberries veel voor worden gebruikt is bij een blaasontsteking. Heel veel middelen tegen blaasontsteking bevatten in meer of mindere mate cranberries. Zo kan een dagelijks glas cranberry sap al een groot verschil maken wanneer je hier last van hebt. Er zitten twee belangrijke verbindingen in de cranberries die hiervoor zorgen en de extra dosis vitamine C helpt ook mee. Toch is de algemene opvatting zo dat een antibiotica kuur een stuk beter werkt tegen blaasontsteking. Dat is dan helaas geen natuurlijk middel en zorgt er ook voor dat antibiotica in de toekomst minder effectief zal zijn wanneer je het opnieuw gebruikt.  

Helemaal op de hoogte over cranberries 

We hopen dat je na het lezen van deze blog goed op de hoogte bent van cranberries. Mocht je last hebben van je blaas of een lekker rood besje willen proeven, kies dan eens voor cranberries! 

Redactie

Reacties zijn gesloten.